Szolgáltatások

Dietetikai kozultáció

Preventív és terápiás céllal, az étrendi tanácsok lehetnek

  • életkorok szerint, pl. csecsemőkorban hozzátáplálás, kisdedek (1-3 éves), gyermekek és kamaszok (7-10, 11-14 és 15-18 éves), aktív felnőttek (19-69 éves) és idős korúak (69 év felettiek) számára;
  • élethelyzetek szerint, pl. várandósság, szoptatás, vizsgaidőszak, stresszes időszakok szabadidős, illetve aktív sportolók számára – akár kiscsoportokban is;
  • rövid-, ill. középhosszútávú diéták, pl. hasmenéses, székrekedéses, lábadozás, műtét előtt/utáni állapotokban, ill. túlsúly, elhízás, alultápláltság – egyéni tanácsadás;
  • preventív (megelőző) diéták (pl. csontritkulás megelőzésére, immunrendszer erősítésére, testtömeg-kontroll) – egyéni, ill. csoportos tanácsadás;
  • krónikus betegségekhez, pl. szív- és érrendszeri, allergiás, emésztőrendszeri betegségekhez, cukorbetegséghez kapcsolódó, a tüneteket enyhítő, a panaszmentes időszakot meghosszabbító, a szövődmények kialakulását késleltető diéták – egyéni, ill. csoportos tanácsadás;
  • alternatív táplálkozási szokásokat (különböző vegetáriánus irányzatot, divatdiétákat) követők számára– akár kiscsoportokban is.

Egyéni dietetikai tanácsadás

Javasolt
Preventív, vagy terápiás céllal, aktuális állapotának vagy betegségének kezelésére, vagy a terápia kiegészítésére, az egyéni szokásainak és szükségleteinek megfelelő étrend összeállításához.

Kísérő jelenléte
Amennyiben kiskorú, vagy gondnokság alatt álló páciens ellátására kerül sor, egy kísérő részt vehet a tanácsadáson. Házas-, élettársak esetén az egyik félnek szánt tanácsokat a párja is meghallgathatja, de amennyiben mindkettőjük kezelése szükséges, az már csoportos tanácsadásnak számít.

Helyszín
Személyes megjelenés magánrendelőben vagy online. Kivételes esetekben lehetőség van a páciens lakásán történő konzultációra is, kiszállási díj ellenében.

Az első konzultáció menete

  1. Előzetes egészségügyi állapotfelmérés;
  2. Anamnézis felvétele (kórelőzmények, aktuális laborleletek, az étkezési és életmódbeli szokások);
  3. Antropometriai vizsgálatok (testmagasság, testtömeg mérése, testösszetétel meghatározása);
  4. Dietetikai/táplálkozással kapcsolatos diagnózis és a táplálkozási terv felállítása;
  5. A dietetikai szempontok integrálása az egyén étrendjébe, életmódjába, a szóbeli tanácsok és gyakorlati instrukciók mellett, írott tájékoztató anyagok átadása.

A kontroll(ok) alkalmával

  1. Az aktuális állapot értékelése;
  2. Ellenőrző kérdések (sikerek, nehézségek);
  3. Felmerült kérdések megválaszolása;
  4. A terápiás terv szükségszerű módosítása, pontosítása;
  5. További kontroll-lehetőségek a kitűzött cél eléréséig.

Csoportos dietetikai tanácsadás

Javasolt
Két, vagy több főből álló, azonos étrendi változtatást igénylő csoport részére. Részt vehetnek családtagok, barátnők/barátok, munkatársak, egyéb csoportok. Az első konzultáció minden esetben egyénileg történik, csak a második alkalomtól (kontroll) lehet több személy részvételével, csoportos.

Helyszín
Személyes megjelenés magánrendelőben vagy online. Kivételes esetekben lehetőség van a páciens lakásán történő konzultációra is, kiszállási díj ellenében.

Szakmai előadások, csoportfoglalkozások

Javasolt
Kis csoportok (6-10 fős társaság, klubok), illetve nagyobb csoportok (10-60 fő) iskolák, munkahelyek által szervezett egészségnapokon, a célcsoport érdeklődési körének megfelelő, előre meghatározott témában, 45-60 perc időtartamban.

Közétkeztetési közbeszerzésben közreműködés

Javasolt
Önkormányzatok, közétkeztetést biztosító intézmények fenntartói részére.

Közétkeztetési szolgáltatás ellenőrzése, étrendek készítése és szakvéleményezése

Javasolt
Önkormányzatok, közétkeztetést biztosító intézmények fenntartói, valamint önellenőrzés céljából közétkeztető vállalkozások részére.

Helyszín
Az aktuális munka jellegének megfelelően Szolgáltató székhelyén, ill. a Megrendelő által meghatározott helyszínen, kiszállási díj, illetve óradíj ellenében.

A munka leírása
A közétkeztetési étlapok és nyersanyag-kiszabatok, valamint az ételek érzékszervi ellenőrzése, igény szerint a konyhaüzem bejárása, véleményezése, javaslattétel a szükséges változtatásokra, a 37/2014. (IV.30.) EMMI rendelet, az NNK és a NÉBIH ellenőrző listájának figyelembe vételével.

Tápanyagszámítás, étrend- és étlaptervezés

Javasolt
Élelmiszergyártók, -forgalmazók, éttermek, étkeztetéssel foglalkozó vállalkozások részére. 

A munka leírása

  • Élelmiszergyártók, -forgalmazók által megadott recept alapján, az adott élelmiszer energia- és a hatályos jogszabályok által kötelezően, illetve a megrendelő szándéka szerint az élelmiszer csomagolására feltüntetendő tápanyagtartalom kiszámítása, allergénanyagok feltűntetése.
  • Éttermek, étkeztetéssel foglalkozó vállalkozások (magán oktatási intézmények) által megadott receptek alapján, az adott ételek energia- és tápanyagtartalmának kiszámítása, allergén összetevőinek felsorolása.
  • Közétkeztetési étrendtervezés közbeszerzési pályázatokra, ill. rendszeres közétkeztetési ellátáshoz, a hatályos 37/2014. (IV.30.) EMMI rendelet előírásainak megfelelően, tápanyagszámítással és allergén összetevőkkel ellátott étlappal, valamint a nyersanyag-kiszabásokkal.
  • Munkámat a NutriComp szoftverrel végzem. 
error: A tartalom védett! Bármi nemű másolása, terjesztése jogi következményeket von maga után!