Referenciák

Tanulmányok

  • 2002.09-2006.06. Semmelweis Egyetem Egészségügyi Főiskolai Kar, Dietetikus szak; Dietetikus diploma
  • 2010.09-2012.06. Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar és a Budapesti Corvinus Egyetem Élelmiszertudományi Kar közös képzése, Táplálkozástudományi Mesterképzési Szak; Okleveles táplálkozástudományi szakember diploma

Egyéb képzések

A diploma megszerzése óta folyamatosan képzem magam, hogy naprakész tudással járulhassak hozzá a páciensek hosszútávú eredményességéhez, elégedettségéhez, valamint a jobb minőségű, korszerűbb és fenntarthatóbb közétkeztetéshez.
Az elmúlt 4 évben az alábbi továbbképzéseken frissítettem ismereteimet:

2025.
  • MDOSZ szakmai délután:  „Vaspótlás sokszemszögből SiderAl” 
  • KÖZSZÖV továbbképzése: „A 37/2014. (IV.30.) EMMI rendelet hatósági ellenőrzése a változások tükrében”
  • KÖZSZÖV továbbképzése: „Menza a baciknak, avagy kit is kell jóllakatni?” (a bélflóráról)
2024.
  • KÖZSZÖV: „A közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról szóló 37/2014. (IV.30.) EMMI rendelet módosításáról”
  • Közétkeztetési Munkacsoport: „FENNTARTHATÓSÁG – Gyakorlati megvalósítás”
  • NNGYK továbbképzése: „A hazai élelmezés- és táplálkozástudomány elmúlt 75 éve”
  • MDOSZ továbbképzése: „Marketing és kommunikáció a dietetikai praxisban”
  • MDOSZ XXV. Szakmai Konferencia: „A dietetika kihívásai a 21. században”
  • Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ továbbképzése: „A közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról szóló 37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelet 16. § (7) bekezdésében meghatározott továbbképzés”
  • Semmelweis Egyetem ÁOK Klinikai Pszichológia Tanszék tanfolyama: „Kognitív viselkedésterápiás testsúlycsökkentő módszerek”
  • MDOSZ továbbképzése: „Gasztroenterológiai kórképek dietetikája”
  • Szakmai Továbbképző továbbképzése: „Az evészavarok felismerése, megelőzése és kezelése”
  • Prima Medica EgészségAkadémia szakmai napja: „Jóalvás Központ – Éjszaka alvászavarok kezelése”
2023.
  • Prima Medica EgészségAkadémia szakmai napja: „Terhességi cukorbetegség”
  • Prima Medica EgészségAkadémia továbbképzése: „SIBO étrendi vonatkozásai”
  • Prima Medica EgészségAkadémia szakmai napja: „Az allergiás betegségek korszerű vizsgálati módszerei” szakmai nap
  • Prima Medica EgészségAkadémia szakmai napja: „Mindent a mikrobiomról”
  • MDOSZ XXIV. Szakmai Konferencia: „Amikor a dietetikus evidencia”
  • Kiskanál Kommandó Gyermektáplálási Központ: „Biztonságos hozzátáplálás” mesterkurzus
  • MDOSZ továbbképzése: „Fókuszban a kardiovaszkuláris prevenció”
2022.
  • Kiskanál Kommandó Gyermektáplálási Központ szakmai napja: „A gyermekkori evészavarok felismerése és ellátása”
  • MDOSZ továbbképzése: „A változókor dietetikai kihívásai”
2021.
  • MDOSZ továbbképzése: „Fókuszban a prevenció – a krónikus betegségek megelőzésének étrendi aspektusai”
  • MDOSZ továbbképzése: „Közétkeztetés a dietetikus szemszögéből”
  • MDOSZ továbbképzése: „Aktualitások a diabetológiában”
  • MDOSZ továbbképzése: „A ketogén diéta elmélete és alkalmazása a gyakorlatban”

Szakmai tapasztalat

elelmezes

Élelmezés, közétkeztetés és a közétkeztetési étrendek minőségének javítása

Normál és diétás közétkeztetési étrendek tervezése, a közétkeztetési ellátás (az étkeztetés körülményei, konyhák és étlapok) ellenőrzése közétkeztető cégek, oktatási, nevelési intézmények és táborok megbízásából

2006.09-2008.11. Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI)
  • Részvétel az egészséges és diétát igénylő gyermekek közétkeztetésének és a kórházi betegélelmezésnek megreformálására vonatkozó javaslatok kidolgozásában;
  • Étrendek tervezése és szakvélemények készítése
2007-2014. Új DIÉTA szaklap
  • Ismeretterjesztő, prevenciós és dietoterápiás, valamint közétkeztetéssel kapcsolatos cikkek írása;
2008-tól Önkormányzatok, magánintézmények megbízásából
  • Közétkeztetési étkeztetés ellenőrzése és az étrendek dietetikai szakvéleményezése
2008.09-2010.03. Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI)
  • Részvétel az OÉTI közétkeztetési jogszabály-előkészítő munkájában
2008-2018. Élelmezés szaklap
  • Szakmai ismeretterjesztő, prevenciós és dietoterápiás cikkek írása;
  • Közétkeztetési mintaétlapok tervezése
2010.05-től Önkormányzatok, magánintézmények megbízásából
  • Közbeszerzési közétkeztetési tenderek kiírásában, a szakmai előkészítésében való részvétel, a beérkezett pályázati anyagok szakmai ellenőrzése
2013.10-től Élelmezés- és táplálkozás-egészségügyi szakértő
2013.12-2014.12. Ferencvárosi Egyesített Bölcsődék Intézmények (FEBI)
  • Egészséges és táplálékallergiás csecsemők és kisdedek normál, illetve diétás étrendjének tervezése és a korszerű konyhatechnológia alkalmazásának elősegítése;
  • A speciális étrendet igénylő kisgyermekek biztonságos étkeztetése;
  • A speciális étrendet igénylő kisgyermekek szüleinek edukálása.
2014.05-től Csip Csup Csodák Magánóvoda
  • Heti étrendek tervezése;
  • A konyhai dolgozók, pedagógusok oktatása, a szülők tájékoztatása az egészséges táplálkozási irányelvekről, a közétkeztetési rendelet előírásai és az MDOSZ által készített táplálkozási ajánlás, az OKOSTÁNYÉR®alapján
maganovoda-logo
  • Az egyik leghosszabb ideje (2014-től) tartó és a legkedvesebb munkakapcsolat a Csip Csup Csodák Magánóvodával alakult ki.
  • Együttműködésünk kezdetétől a kisgyermekek igényeit figyelembe véve, a 37/2014. (IV.30.) EMMI közétkeztetési rendeletet betartva tervezem az étlapjaikat, emellett tanácsaimmal segítem, hogy a konyhájuk megfeleljen az élelmiszerbiztonsági előírásoknak.
    Ami ennél is fontosabb, nagyon finoman főznek, ízletes ételekkel kínálják az ovisokat.

 

NutriComp

Az étrendek tervezését, ellenőrzését a szakma által elismert és a népegészségügyi ellenőrzések során használt NutriComp Étrendtervező programmal végzem.

A cég külső munkatársaként a dietetikai csapatunk folyamatosan részt vesz a program tesztelésében, fejlesztésében, hogy minél pontosabb adatokkal segíthesse az étlapok megfelelését az egyéni igényeknek és a közétkeztetési rendeletnek.

Nutricomp-logo

2016-2020.  Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ)

  • Élelmezési Munkacsoport vezetője
  • Részvétel a 37/2014. (IV.30.) EMMI közétkeztetési rendelet módosítási javaslatainak megvitatásában

Terápiás dietetikus

diet_gep
2006-2015. Rákosmenti Gyermekcukorbetegek Közhasznú Egyesülete
  • Cukorbeteg gyermekek és kiskamaszok táboroztatása, diétás oktatása;
  • Az étrend tervezése, az étkeztetés irányítása
2006.09-2008.11. Országos Élelmiszerbiztonsági és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI)
  • Egyéni és csoportos táplálkozási-, illetve diétás tanácsadás
2008.04.-től Dietetikai magánpraxis indulása
  • Dietetikai magánrendelés
2008.09-től ILKA Egészségház
  • Dietetikai magánrendelés
2008.11-2011.12. Quintess Kft. (KOR KONTROLL Humán-egészségügyi Kft.)
  • Dietetikai szakmai anyagok véleményezése, szakmai konzultációk lefolytatása, fejlesztési, továbbképzési feladatok kidolgozása
2015.05-2015.10. ÁEEK
  • Dietetikus; Teszt szakmai irányító
  • TÁMOP-6.2.5-B-1381-2014-0001 „Lakóhelyközeli Egészségszolgáltatás Megvalósítási Teszt” projekt keretén belül bizonyítékokon alapuló ellátási protokollok kidolgozása és dietetikai tanácsadás
2019.03-2019.10. Szent Kristóf Szakrendelő Nonprofit Kft.
  • Dietetikai tanácsadás a VEKOP-7.2.3-17-2017-00010 Praxisközösség kialakítás Újbudán c. pályázat keretein belül
2023.09-  Oktogon Medical Center
  • Dietetikai magánrendelés
  • Referenciának mindenképp itt hagynám.

Prevenciós tevékenységek, lakossági tájékoztatók, oktatás

eloadas
  • 2006.09-2008.11. Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI)
  • A szakmai irányelvek alapján az egészséges táplálkozási ismeretek széleskörű terjesztése:
  • lakossági prevenciós programok, oktatás, egészségnapok, előadások,
  • szakmai rendezvényeken poszterek bemutatása, előadások tartása, szakmai cikkek írása;
  • Akkreditált továbbképzéseken szakmai előadások tartása;
  • Óvodások részére (2006-2008. „Gondolkodj egészségesen!”) és általános iskolások részére (2007. „HAPPY”, 2007-2008. „Az egészséges is lehet finom!”) intervenciós programokban való aktív részvétel
2008.09- Élelmezésvezetők Országos szövetsége (ÉLOSZ)
  • Szakmai előadó a közétkeztetésben dolgozó élelmezésvezetők továbbképzésein, az Élelmezésvezetők Országos és Regionális Fórumain
  • 2009-től Munkahelyi egészségnapokat szervező cégek, valamint oktatási, nevelési intézmények megbízásából
  • Bölcsődei, óvodai, iskolai, munkahelyi egészségnapokon tájékoztató előadások és gyakorlati foglalkozások tartása prevenciós céllal;
  • Diétás tanácsadás
2009.01-2010.12. Medizona.hu. (a HVG Online Egészségportálja)
  • Lakossági tájékoztatást szolgáló, az egészséges táplálkozással, diétákkal kapcsolatos cikkek írása és olvasói levelek megválaszolása
2012-2014. Omega Bázis Kft.
  • Szakmai cikkek írása és online lakossági tájékoztatás, olvasói levelekre válaszadás,
  • Dietetikai tanácsadás a cég web- és facebook oldalán
2013-2014. Ferencvárosi Egyesített Bölcsödék Intézménye (FEBI)

A gyermekek egészséges táplálkozási szokásainak elősegítése; a gondozónők, az élelmezésvezetők, a konyhai dolgozók és a szülők edukálása, táplálkozási ismereteinek bővítése

2014.06-tól Önkéntes fogadó szervként (Reg. sz.: 7016)
  • A leendő dietetikusoknak kínálok lehetőséget gyakorlati ismeretek elsajátítására
2014-2019., 2022. Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar
  • Külső óraadóként az egészséges táplálkozásra vonatkozó ismertetek, a speciális étkezési igényekre vonatkozó dietetikai irányelvek, a táplálkozással kapcsolatos betegségek kockázatának csökkentése, az étrendi kezelés módjai;
  • Tankonyha vezetése
2015. ProPatria Regio Kft.
  • Az életvezetésért, egészségi állapot javításáért felelős témavezető a TÁMOP-6.1.5-14-2015-0006 azonosító számú projekt „Lendületben a megye” Komplex emberi erőforrás fejlesztési program a dinamikus Heves megyéért! elnevezésű projektben
2015. TÉT Platform Egyesület
  • Ismeretterjesztő előadások a lakosság részére, aTÁMOP-6.1.5-13-2014-0002 azonosítószámú projektben, „Kulcs egy jobb élethez!” Békés megye komplex emberi erőforrás program keretében, közétkeztetés és egészséges táplálkozás témában 
2016. Antal Emese: Gyermek az asztalnál c. könyv, Mintaétrendek, receptek fejezet szakmai lektora
  • A közétkeztetési, étrendtervezési ismereteimet kamatoztattam Antal Emese 2016-ban megjelent, a Gyermek az asztalnál című könyv egyik szakmai lektoraként.
  • A második képen a szerzővel, a harmadikon kedves kolléganőmmel, Schmidt Judittal, a mintaétrendek és receptek alkotójával a könyvbemutatón. 
 2018. Kossuth Lajos Evangélikus Általános Iskola, Soltvadkert
  • EFOP-1.8.5-17-2017-00191 „Együnk jót, éljünk jól!” pályázat keretében ismeretterjesztő programok az egészséges táplálkozás jegyében, dietetikai szaktanácsadás, konzultáció, valamint csoportfoglalkozás
konyv-dieteika

Szakmai tagságok

2002-től Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ)
2008-2024 között vezetőségi tagként: 
2008-2016 között a Szerkesztőbizottság tagja, 2009-től elnöke, az Új Diéta főszerkesztője,
2016-2020 között az Élelmezésmenedzsment munkacsoport vezetője,
2020-2024 között az Etikai Bizottság tagja

2006-tól Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK)

2007-től Magyar Táplálkozástudományi Társaság (MTTT) – 2007-2017. Ellenőrző Bizottsági tagként

2019-től Élelmezésvezetők Országos Szövetsége (ÉLOSZ)

2020-tól Közétkeztetők, Élelmezésvezetők Országos Szövetsége (KÖZSZÖV)

2023-tól Magyar Elhízástudományi Társaság (MET) 

Szakmai elismerések, díjak

Az Év Tudományos Dietetikusa Díj (2010; MDOSZ)

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által adományozott díj, amelyet Schmidt Judittal megosztva közösen vehettünk át 2011-ben a 2010. évi tudományos munkánk elismeréseként.

dieteikus-díj
Pro Diaeta Sana (2016; MDOSZ)

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége Pro Diaeta Sana díjjal ismere el szakmai munkámat.

HAPPY üvegdíj (2019; OGYÉI)

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) a Hungarian Aqua Promoting Program in the Young (HAPPY), a magyarországi vízfogyasztást népszerűsítő programjának tizedik évfordulója alkalmából, az alábbi üvegdíjjal köszönte meg a programban való közreműködésemet.