Referenciák
Tanulmányok
- 2002.09-2006.06. Semmelweis Egyetem Egészségügyi Főiskolai Kar, Dietetikus szak; Dietetikus diploma
- 2010.09-2012.06. Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar és a Budapesti Corvinus Egyetem Élelmiszertudományi Kar közös képzése, Táplálkozástudományi Mesterképzési Szak; Okleveles táplálkozástudományi szakember diploma
Egyéb képzések
A diploma megszerzése óta folyamatosan képzem magam, hogy naprakész tudással járulhassak hozzá a páciensek hosszútávú eredményességéhez, elégedettségéhez, valamint a jobb minőségű, korszerűbb és fenntarthatóbb közétkeztetéshez.
Az elmúlt 4 évben az alábbi továbbképzéseken frissítettem ismereteimet:
2025.
- MDOSZ szakmai délután: „Vaspótlás sokszemszögből SiderAl”
- KÖZSZÖV továbbképzése: „A 37/2014. (IV.30.) EMMI rendelet hatósági ellenőrzése a változások tükrében”
- KÖZSZÖV továbbképzése: „Menza a baciknak, avagy kit is kell jóllakatni?” (a bélflóráról)
2024.
- KÖZSZÖV: „A közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról szóló 37/2014. (IV.30.) EMMI rendelet módosításáról”
- Közétkeztetési Munkacsoport: „FENNTARTHATÓSÁG – Gyakorlati megvalósítás”
- NNGYK továbbképzése: „A hazai élelmezés- és táplálkozástudomány elmúlt 75 éve”
- MDOSZ továbbképzése: „Marketing és kommunikáció a dietetikai praxisban”
- MDOSZ XXV. Szakmai Konferencia: „A dietetika kihívásai a 21. században”
- Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ továbbképzése: „A közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról szóló 37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelet 16. § (7) bekezdésében meghatározott továbbképzés”
- Semmelweis Egyetem ÁOK Klinikai Pszichológia Tanszék tanfolyama: „Kognitív viselkedésterápiás testsúlycsökkentő módszerek”
- MDOSZ továbbképzése: „Gasztroenterológiai kórképek dietetikája”
- Szakmai Továbbképző továbbképzése: „Az evészavarok felismerése, megelőzése és kezelése”
- Prima Medica EgészségAkadémia szakmai napja: „Jóalvás Központ – Éjszaka alvászavarok kezelése”
2023.
- Prima Medica EgészségAkadémia szakmai napja: „Terhességi cukorbetegség”
- Prima Medica EgészségAkadémia továbbképzése: „SIBO étrendi vonatkozásai”
- Prima Medica EgészségAkadémia szakmai napja: „Az allergiás betegségek korszerű vizsgálati módszerei” szakmai nap
- Prima Medica EgészségAkadémia szakmai napja: „Mindent a mikrobiomról”
- MDOSZ XXIV. Szakmai Konferencia: „Amikor a dietetikus evidencia”
- Kiskanál Kommandó Gyermektáplálási Központ: „Biztonságos hozzátáplálás” mesterkurzus
- MDOSZ továbbképzése: „Fókuszban a kardiovaszkuláris prevenció”
2022.
- Kiskanál Kommandó Gyermektáplálási Központ szakmai napja: „A gyermekkori evészavarok felismerése és ellátása”
- MDOSZ továbbképzése: „A változókor dietetikai kihívásai”
2021.
- MDOSZ továbbképzése: „Fókuszban a prevenció – a krónikus betegségek megelőzésének étrendi aspektusai”
- MDOSZ továbbképzése: „Közétkeztetés a dietetikus szemszögéből”
- MDOSZ továbbképzése: „Aktualitások a diabetológiában”
- MDOSZ továbbképzése: „A ketogén diéta elmélete és alkalmazása a gyakorlatban”
Szakmai tapasztalat

Élelmezés, közétkeztetés és a közétkeztetési étrendek minőségének javítása
Normál és diétás közétkeztetési étrendek tervezése, a közétkeztetési ellátás (az étkeztetés körülményei, konyhák és étlapok) ellenőrzése közétkeztető cégek, oktatási, nevelési intézmények és táborok megbízásából
2006.09-2008.11. Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI)
- Részvétel az egészséges és diétát igénylő gyermekek közétkeztetésének és a kórházi betegélelmezésnek megreformálására vonatkozó javaslatok kidolgozásában;
- Étrendek tervezése és szakvélemények készítése
2007-2014. Új DIÉTA szaklap
- Ismeretterjesztő, prevenciós és dietoterápiás, valamint közétkeztetéssel kapcsolatos cikkek írása;
2008-tól Önkormányzatok, magánintézmények megbízásából
- Közétkeztetési étkeztetés ellenőrzése és az étrendek dietetikai szakvéleményezése
2008.09-2010.03. Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI)
- Részvétel az OÉTI közétkeztetési jogszabály-előkészítő munkájában
2008-2018. Élelmezés szaklap
- Szakmai ismeretterjesztő, prevenciós és dietoterápiás cikkek írása;
- Közétkeztetési mintaétlapok tervezése
2010.05-től Önkormányzatok, magánintézmények megbízásából
- Közbeszerzési közétkeztetési tenderek kiírásában, a szakmai előkészítésében való részvétel, a beérkezett pályázati anyagok szakmai ellenőrzése
2013.10-től Élelmezés- és táplálkozás-egészségügyi szakértő
2013.12-2014.12. Ferencvárosi Egyesített Bölcsődék Intézmények (FEBI)
- Egészséges és táplálékallergiás csecsemők és kisdedek normál, illetve diétás étrendjének tervezése és a korszerű konyhatechnológia alkalmazásának elősegítése;
- A speciális étrendet igénylő kisgyermekek biztonságos étkeztetése;
- A speciális étrendet igénylő kisgyermekek szüleinek edukálása.
2014.05-től Csip Csup Csodák Magánóvoda
- Heti étrendek tervezése;
- A konyhai dolgozók, pedagógusok oktatása, a szülők tájékoztatása az egészséges táplálkozási irányelvekről, a közétkeztetési rendelet előírásai és az MDOSZ által készített táplálkozási ajánlás, az OKOSTÁNYÉR®alapján

- Az egyik leghosszabb ideje (2014-től) tartó és a legkedvesebb munkakapcsolat a Csip Csup Csodák Magánóvodával alakult ki.
- Együttműködésünk kezdetétől a kisgyermekek igényeit figyelembe véve, a 37/2014. (IV.30.) EMMI közétkeztetési rendeletet betartva tervezem az étlapjaikat, emellett tanácsaimmal segítem, hogy a konyhájuk megfeleljen az élelmiszerbiztonsági előírásoknak.
Ami ennél is fontosabb, nagyon finoman főznek, ízletes ételekkel kínálják az ovisokat.
NutriComp
Az étrendek tervezését, ellenőrzését a szakma által elismert és a népegészségügyi ellenőrzések során használt NutriComp Étrendtervező programmal végzem.
A cég külső munkatársaként a dietetikai csapatunk folyamatosan részt vesz a program tesztelésében, fejlesztésében, hogy minél pontosabb adatokkal segíthesse az étlapok megfelelését az egyéni igényeknek és a közétkeztetési rendeletnek.

2016-2020. Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ)
- Élelmezési Munkacsoport vezetője
- Részvétel a 37/2014. (IV.30.) EMMI közétkeztetési rendelet módosítási javaslatainak megvitatásában
Terápiás dietetikus

2006-2015. Rákosmenti Gyermekcukorbetegek Közhasznú Egyesülete
- Cukorbeteg gyermekek és kiskamaszok táboroztatása, diétás oktatása;
- Az étrend tervezése, az étkeztetés irányítása
2006.09-2008.11. Országos Élelmiszerbiztonsági és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI)
- Egyéni és csoportos táplálkozási-, illetve diétás tanácsadás
2008.04.-től Dietetikai magánpraxis indulása
- Dietetikai magánrendelés
2008.09-től ILKA Egészségház
- Dietetikai magánrendelés
2008.11-2011.12. Quintess Kft. (KOR KONTROLL Humán-egészségügyi Kft.)
- Dietetikai szakmai anyagok véleményezése, szakmai konzultációk lefolytatása, fejlesztési, továbbképzési feladatok kidolgozása
2015.05-2015.10. ÁEEK
- Dietetikus; Teszt szakmai irányító
- TÁMOP-6.2.5-B-1381-2014-0001 „Lakóhelyközeli Egészségszolgáltatás Megvalósítási Teszt” projekt keretén belül bizonyítékokon alapuló ellátási protokollok kidolgozása és dietetikai tanácsadás
2019.03-2019.10. Szent Kristóf Szakrendelő Nonprofit Kft.
- Dietetikai tanácsadás a VEKOP-7.2.3-17-2017-00010 Praxisközösség kialakítás Újbudán c. pályázat keretein belül
2023.09- Oktogon Medical Center
- Dietetikai magánrendelés
- Referenciának mindenképp itt hagynám.
Prevenciós tevékenységek, lakossági tájékoztatók, oktatás

- 2006.09-2008.11. Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI)
- A szakmai irányelvek alapján az egészséges táplálkozási ismeretek széleskörű terjesztése:
- lakossági prevenciós programok, oktatás, egészségnapok, előadások,
- szakmai rendezvényeken poszterek bemutatása, előadások tartása, szakmai cikkek írása;
- Akkreditált továbbképzéseken szakmai előadások tartása;
- Óvodások részére (2006-2008. „Gondolkodj egészségesen!”) és általános iskolások részére (2007. „HAPPY”, 2007-2008. „Az egészséges is lehet finom!”) intervenciós programokban való aktív részvétel
2008.09- Élelmezésvezetők Országos szövetsége (ÉLOSZ)
- Szakmai előadó a közétkeztetésben dolgozó élelmezésvezetők továbbképzésein, az Élelmezésvezetők Országos és Regionális Fórumain
- 2009-től Munkahelyi egészségnapokat szervező cégek, valamint oktatási, nevelési intézmények megbízásából
- Bölcsődei, óvodai, iskolai, munkahelyi egészségnapokon tájékoztató előadások és gyakorlati foglalkozások tartása prevenciós céllal;
- Diétás tanácsadás
2009.01-2010.12. Medizona.hu. (a HVG Online Egészségportálja)
- Lakossági tájékoztatást szolgáló, az egészséges táplálkozással, diétákkal kapcsolatos cikkek írása és olvasói levelek megválaszolása
2012-2014. Omega Bázis Kft.
- Szakmai cikkek írása és online lakossági tájékoztatás, olvasói levelekre válaszadás,
- Dietetikai tanácsadás a cég web- és facebook oldalán
2013-2014. Ferencvárosi Egyesített Bölcsödék Intézménye (FEBI)
A gyermekek egészséges táplálkozási szokásainak elősegítése; a gondozónők, az élelmezésvezetők, a konyhai dolgozók és a szülők edukálása, táplálkozási ismereteinek bővítése
2014.06-tól Önkéntes fogadó szervként (Reg. sz.: 7016)
- A leendő dietetikusoknak kínálok lehetőséget gyakorlati ismeretek elsajátítására
2014-2019., 2022. Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar
- Külső óraadóként az egészséges táplálkozásra vonatkozó ismertetek, a speciális étkezési igényekre vonatkozó dietetikai irányelvek, a táplálkozással kapcsolatos betegségek kockázatának csökkentése, az étrendi kezelés módjai;
- Tankonyha vezetése
2015. ProPatria Regio Kft.
- Az életvezetésért, egészségi állapot javításáért felelős témavezető a TÁMOP-6.1.5-14-2015-0006 azonosító számú projekt „Lendületben a megye” Komplex emberi erőforrás fejlesztési program a dinamikus Heves megyéért! elnevezésű projektben
2015. TÉT Platform Egyesület
- Ismeretterjesztő előadások a lakosság részére, aTÁMOP-6.1.5-13-2014-0002 azonosítószámú projektben, „Kulcs egy jobb élethez!” Békés megye komplex emberi erőforrás program keretében, közétkeztetés és egészséges táplálkozás témában
2016. Antal Emese: Gyermek az asztalnál c. könyv, Mintaétrendek, receptek fejezet szakmai lektora
- A közétkeztetési, étrendtervezési ismereteimet kamatoztattam Antal Emese 2016-ban megjelent, a Gyermek az asztalnál című könyv egyik szakmai lektoraként.
- A második képen a szerzővel, a harmadikon kedves kolléganőmmel, Schmidt Judittal, a mintaétrendek és receptek alkotójával a könyvbemutatón.
EFOP-1.8.5-17-2017-00191 „Együnk jót, éljünk jól!” pályázat keretében ismeretterjesztő programok az egészséges táplálkozás jegyében, dietetikai szaktanácsadás, konzultáció, valamint csoportfoglalkozás



Szakmai tagságok
2002-től Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ)
2008-2024 között vezetőségi tagként:
2008-2016 között a Szerkesztőbizottság tagja, 2009-től elnöke, az Új Diéta főszerkesztője,
2016-2020 között az Élelmezésmenedzsment munkacsoport vezetője,
2020-2024 között az Etikai Bizottság tagja
2006-tól Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK)
2007-től Magyar Táplálkozástudományi Társaság (MTTT) – 2007-2017. Ellenőrző Bizottsági tagként
2019-től Élelmezésvezetők Országos Szövetsége (ÉLOSZ)
2020-tól Közétkeztetők, Élelmezésvezetők Országos Szövetsége (KÖZSZÖV)
2023-tól Magyar Elhízástudományi Társaság (MET)
Szakmai elismerések, díjak

Az Év Tudományos Dietetikusa Díj (2010; MDOSZ)
A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által adományozott díj, amelyet Schmidt Judittal megosztva közösen vehettünk át 2011-ben a 2010. évi tudományos munkánk elismeréseként.

Pro Diaeta Sana (2016; MDOSZ)
A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége Pro Diaeta Sana díjjal ismere el szakmai munkámat.

HAPPY üvegdíj (2019; OGYÉI)
Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) a Hungarian Aqua Promoting Program in the Young (HAPPY), a magyarországi vízfogyasztást népszerűsítő programjának tizedik évfordulója alkalmából, az alábbi üvegdíjjal köszönte meg a programban való közreműködésemet.